Contractul de munca pe durata determinata
Sunt insa anumite situatii strict prevazute de actualul cod in care contractele de munca pot fi incheiate pe durata determinata:
- inlocuirea unui salariat ca efect al suspendarii contractului sau de munca, mai putin cand acesta participa la greva;
- cresterea temporara a activitatii angajatorului;
- prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
- in baza unor prevederi legale care sa incurajeze angajarea temporara a unor categorii de persoane fara loc de munca;
- in alte ipoteze mentionate expres de lege.
O astfel de conventie se incheie doar in forma scrisa, fiind obligatorie precizarea expresa a duratei contractului si, conform art.82 din Codul muncii, nu poate depasi o perioada mai mare de 18 luni. Exista posibilitatea prelungirii contractului doar prin acordul scris al partilor si de cel mult doua ori consecutiv, dar fara depasirea termenului maxim legal.
Contractul de munca pe durata determinata incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract a fost suspendat, expira in momentul in care a incetat sa-si mai produca efectele circumstantele suspensive ale contractului salariatului titular.
In aceeasi masura ca oricare alt salariat, si cel care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de munca pe durata determinata se bucura de aceleasi drepturi si este tinut de aceleasi obligatii, sub rezerva celor compatibile cu un asemenea tip de conventie.
Perioada de proba la care poate fi supus un astfel de salariat este de maximum:
- 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului de pana in 3 luni;
- 15 zile lucratoare, cand perioada de incadrare este cuprinsa intre 3 si 6 luni;
- 30 de zile lucratoare pentru un contract a carui valabilitate se intinde dincolo de 6 luni;
- 45 de zile lucratoare pentru cei care ocupa functii de conducere si care au semnat un contract pe o perioada mai mare de 6 luni.
Ca regula generala, la expirarea contractului pe durata determinata, pe postul ramas vacant va fi angajat un salariat cu contract pe durata nedeterminata. Aceasta dispozitie legala are un caracter dispozitiv, deoarece de la aceasta se poate deroga in patru situatii:
- cand devine incidenta o noua cauza de suspendare a contractului salariatului titular, care presupune incheierea unui nou contract pe durata determinata;
- pentru executarea unor lucrari urgente, cu caracter exceptional, care reclama perfectarea unui nou contract pe durata determinata;
- in cazuri expres prevazute de legi speciale;
- ca urmare a incetarii efectelor contractului la initiativa angajatului sau a patronului, pentru o abatere grava sau pentru abateri repetate.
Salariatii angajati pe durata determinata au dreptul de a fi informati de catre angajatori despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale si sa le fie asigurat accesul la aceste locuri de munca in aceleasi conditii cu ceilalti salariati. Obligatia patronului este considerata indeplinita prin afisarea locurilor de munca la sediul firmei.