Concediul de odihna
Potrivit art. 140 din Codul muncii, concediul de odihna anual are o durata minima de 20 de zile lucratoare. Insa, fata de dispozitiile legale din Codul muncii, au prioritate prevederile Contractului colectiv de munca la nivel national pe 2003-2004, potrivit carora durata minima a concediului de odihna este de 21 de zile lucratoare.
Pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial, concediul se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, adica fie contractul colectiv de munca la nivel national, fie cel incheiat la nivel de ramura, sau la nivel de companie.
Efectuarea concediului in fiecare an reprezinta regula.
Care sunt exceptiile de la aceasta regula?
SS efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil;
SS salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Concediul de odihna se realizeaza
in baza…
…unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. Singura ipoteza in care concediul de odihna neefectuat poate fi compensat in bani este cea a incetarii contractului individual de munca.
- Programarea colectiva are ca obiectiv stabilirea perioadelor de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
- Programarea individuala stabileste data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
In contextul programarii, angajatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare realizarii acestuia.
Cand programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este tinut sa stabileasca programarea, astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic minimum 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
In perioada concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu care nu poate fi inferioara valorii totale a drepturilor salariale aferente perioadei respective.
Cum se calculeaza indemnizatia de concediu?
…ca medie zilnica a veniturilor din luna/lunile in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Cu cat timp inainte este obligat angajatorul sa plateasca indemnizatia?
…cu minimum 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Concediul de odihna
poate fi intrerupt:
- la cererea salariatului, pentru motive obiective;
- la cererea patronului, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca
In al doilea caz, angajatorul va fi obligat sa suporte toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, ocazionate de revenirea la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
In afara de concediul de odihna, salariatii mai au dreptul la…
…zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite;
…zile libere de sarbatorile legale (1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, pentru persoanele apartinand acestora);
…concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale.
Evenimentele familiale deosebite ai numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.