CONCEDIILE PENTRU FORMARE PROFESIONALA
Formarea profesionala
Legislatia muncii prevede ca angajatorul este obligat sa organizeze pentru anga-jati cursuri in domeniul in care activeaza acestia. In functie de numarul de angajati, aceste cursuri trebuie sa se desfasoare cel putin o data la doi ani, initiativa derularii acestora putandu-i apartine fie angajato-rului, fie angajatului. Acesta din urma se va bucura de salariu pe toata perioada de desfasurare a cursurilor de perfectionare si de orice alte beneficii suplimentare, daca programul este urmat din initiativa angaja-torului. In cazul in care initiativa desfasu-rarii acestor cursuri vine din partea anga-jatului, situatia orelor sau zilelor lipsite de la munca, precum si a beneficiilor salariale se schimba.
Concediul pentru formarea profesionala se acorda la cererea angajatului, iar angaja-torul poate refuza sa acorde concediul doar pentru motive deosebite. Concediul acordat pentru formarea profesionala nu va afecta dreptul angajatului la concediul de odihna, in conditiile stabilite prin contractul de munca.
Codul Muncii prevede existenta a doua tipuri de concedii pentru formare profe-sionala: concediul fara plata si concediul cu plata.
Concediul fara plata
Singura conditie pentru acordarea conce-diului este ca angajatul sa depuna, cu cel putin o luna inainte, o cerere de concediu. In aceasta se va mentiona durata stagiului de pregatire, data inceperii studiilor si insti-tutia de invatamant organizatoare. In cazul in care s-a obtinut acordul reprezentantului salariatilor, sau al sindicatului (cand acesta exista), angajatorul poate refuza acordarea concediului numai daca lipsa angajatului ar aduce prejudicii grave desfasurarii activitatii companiei.
In cazul persoanelor care urmeaza cursuri de licenta, masterat sau doctorat, concediul poate fi acordat si fractionat, in cursul anului, pentru sustinerea exame-nelor.
Pe toata perioada concediului, angajatul beneficiaza in continuare de toate dreptu-rile salariale cu exceptia salariului si a altor beneficii materiale (sporuri, bonuri de masa, bonuri cadou etc). In consecinta, pentru perioada concediului fara plata nu se vor plati nici contributii catre fondul de asigu-rari sociale, de sanatate etc.
Concediul cu plata
Daca angajatorul nu si-a indeplinit obli-gatia legala de a organiza cursuri de dezvol-tare si perfectionare profesionala, angajatul va putea sa participe la cursuri si programe de perfectionare din proprie initiativa. Angajatorul este obligat in acest caz sa suporte toate cheltuielile ocazionate de participarea la cursurile respective.
Angajatul are dreptul la un concediu de pana la zece zile lucratoare sau de pana la 80 de ore pe an insa angajatorul poate acorda mai multe zile. Procedura de acordare este aceeasi cu cea pentru obtinerea concediului fara plata. Angajatul va beneficia, pe toata perioada concediului, de absolut toate drep-turile salariale, inclusiv plata salariului si a oricaror alte beneficii suplimentare.
Pentru cazul in care, din initiativa anga-jatorului, salariatul participa la cursuri de pregatire pe o perioada mai indelungata de 60 de zile, el nu va putea inceta contractul de munca din proprie initiativa. Angajatorul poate sa prevada in contract ca, in caz contrar, angajatul va fi obligat sa plateasca cheltuie-lile necesare cursului de pregatire. Totusi, in urma intelegerii dintre angajat si angajator, se poate stabili si un alt cuantum al despagu-birilor pe care le va plati angajatul.
Obligatia de despagubire a angajatului ramane valabila si in cazul in care acesta este concediat din motive disciplinare sau atunci cand contractul inceteaza in baza regle-mentarilor legale, dar din cauza angajatului (ex. interdictie judecatoreasca de a exercita profesia sau arestare preventiva mai mare de 60 de zile). Daca in perioada desfasurarii cursului de perfectionare profesionala anga-jatul nu poate sa-si indeplineasca atributiile datorita programului de curs, contractul de munca se poate suspenda, urmand ca anga-jatul sa primeasca o indemnizatie stabilita in contractul de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil.