Cesionarea drepturilor
Ce trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu un contract de cesiune?
Conform art. 41 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor trebuie sa prevada clauze referitoare la:
- drepturile patrimoniale transmise;
- modalitatile de exploatare;
- durata si intinderea cesiunii;
- remuneratia titularului dreptului de autor.
Omiterea uneia dintre clauzele de mai sus da dreptul persoanei interesate sa solicite anularea contractului (nulitate relativa). In ceea ce priveste remuneratia, lipsa unei mentiuni in contract relativ la acest aspect, indreptateste persoana interesata sa ceara anularea contractului sau stabilirea de catre instanta a cuantumului acesteia, prin luarea in considerare a sumelor platite in mod curent pentru aceeasi categorie de opere si a altor circumstante susceptibile sa conduca la o cat mai justa apreciere pecuniara.
Cum pot fi cesionate drepturile patrimoniale de autor?
Transmiterea drepturilor patrimoniale de autor poate fi exclusiva sau neexclusiva, circumscrisa unei anumite perioade de timp, unui anumit teritoriu si se poate referi doar la o parte din drepturi.
Exclusivitatea drepturilor cesionate trebuie sa fie prevazuta in mod expres in contract. Existenta unei asemenea clauze il pune pe titularul dreptului de autor in imposibilitatea de a o ceda altor persoane si de a-si utiliza propria opera in modalitatile, pe termenul si pentru teritoriul convenite cu cesionarul.
Cedentul neexclusiv isi poate utiliza opera, poate transmite dreptul neexclusiv altor persoane, dar, in schimb, cesionarul nu poate ceda dreptul sau unui tert decat cu consimtamantul titularului dreptului de autor. Inserarea in contract a unei clauze care stipuleaza cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.
Daca este transmis dreptul de reproducere, se subintelege ca a fost cesionat si dreptul la difuzarea
copiilor, mai putin dreptul la import, daca nu este prevazut altfel in contract.
Dovedirea existentei si continutului cesiunii drepturilor patrimoniale de autor se face prin contractul incheiat in forma scrisa, mai putin in situatia operelor utilizate in presa.
Remuneratia se fixeaza proportional cu incasarile din exploatarea operei, in suma fixa ori intr-o alta modalitate convenita de parti. Daca exisa o disproportie evidenta intre remuneratia titularului dreptului de autor si veniturile cesionarului, cedentul poate solicita instantei de judecata competente revizuirea contractului sau marirea convenabila a remuneratiei. Revizuirea termenilor contractuali reprezinta o aplicare a principiului „rebus sic stantibus”, specific dreptului comertului international, potrivit caruia modificarea substantiala a imprejurarilor existente la momentul incheierii contractului, indrituieste persoana interesata la renegocierea respectivelor clauze.
Operele create in executarea unui contract individual de munca, apartin autorului acesteia. Partile pot conveni insa inserarea unei clauze care sa mentioneze termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. Daca nu este precizat termenul, opera este considerata cedata pentru o perioada de 3 ani de la momentul predarii, urmand ca ulterior acestei date, drepturile patrimoniale sa revina autorului. Totusi, autorul unei opere create in cadrul unui contract de munca isi pastreaza dreptul exclusiv de utilizare a operei, dar nu poate ceda drepturile ce poarta asupra acesteia altei persoane daca exista respectiva clauza in contract.
Titularul dreptului de autor asupra unei opere care a aparut intr-o publicatie periodica o poate utiliza sub orice forma, cu conditia sa nu prejudicieze publicatia in care a aparut opera. Nepublicarea operei in termen de o luna de la data acceptarii, in cazul unui cotidian si de 6 luni, in cazul altor publicatii, in lipsa unei conventii contrare, permite titularului sa dispuna in mod liber de ea.
Neexploatarea corespunzatoare a operei de catre cesionar poate fi invocata de catre autor pentru a denunta unilateral contractul de cesiune, dar nu mai devreme de
3 luni (cotidiane), de un an (publicatii periodice) si de 2 ani de la data cesionarii. Nu se poate renunta in mod anticipat la beneficiul conferit de legiuitor de a denunta unilateral contractul.
Denuntarea nu mai opereaza daca exploatarea defectuoasa este cauzata de propria culpa a autorului (o expresie a principiului „nemo auditur propriam turpitudinem allegans”= nimanui nu ii este permis sa invoce propria incorectitudine pentru obtinerea unui drept), de fapta unui tert, de un caz fortuit sau de forta majora.
Dreptul de proprietate asupra suportului material al operei nu presupune automat si un drept de exploatare a acesteia.