Ce nu stii despre ACCIDENTELE DE MUNCA
Accidentele
Un lucru necunoscut de cei mai multi dintre angajati este sfera care cuprinde notiunea de accident de munca. Astfel, pe langa interpretarile si exemplele cunoscute tuturor, in categoria accidentelor de munca se incadreaza si accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca si invers.
Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, accidentul de munca de traseu poate fi:
a) un accident survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vata-marea sau decesul angajatului;
b) un accident survenit in perioada pauzei reglementare de masa in locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde angajatul ia masa si invers, si care a antrenat vatamarea sau decesul sau;
c) un accident survenit pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde angajatul isi incaseaza salariul si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul acestuia;
Astfel, in cazul in care salariatul este implicat intr-un accident rutier, in timp ce se deplaseaza de acasa spre locul de munca sau invers, acesta va fi consi-derat accident de munca. De asemenea, tot accident de munca va fi considerat si orice incident care a cauzat vatamarea salariatului in timp ce acesta se deplaseaza de la locul de munca la banca sau la bancomat pentru incasarea drepturilor salariale.
Trebuie precizat insa ca pentru a se incadra in categoria accidentelor de munca, deplasarea trebuie sa se faca fara abateri nejustificate de la traseul normal, iar trans-portul sa se faca in conditiile prevazute de reglementarile de securitate si sanatate in munca sau de circulatie in vigoare.
Alte accidente de munca aparte sunt: acci-dentul determinat de fenomene sau calami-tati naturale, accidentul suferit de angajat ca urmare a unei agresiuni si accidentul cauzat de activitati care nu au legatura cu procesul muncii. Conditiile ca acestea sa fie conside-rate drept accidente de munca sunt ca ele sa se produca la sediul angajatorului, ori in alt loc de munca organizat de acesta, in timpul programului de munca, si sa nu se datoreze culpei exclusive a accidentatului.
Protectia utilizatorilor de P.C.
Cele mai multe dintre persoanele inca-drate in munca nu cunosc faptul ca legiu-itorul acorda protectie si persoanelor care lucreaza in medii mai putin nocive sau care prin obiectul si natura activitatii prezinta un risc scazut de producere a accidentelor si de cauzare a unor boli profesionale.
Exista, de asemenea, un act normativ care reglementeaza protectia salariatilor care utili-zeaza echipamente cu ecran de vizualizare (cei care folosesc computerul) si care preia preve-derile Directivei Consiliului Comunitatilor Europene 90/270/CEE din 29 mai 1990.
Printre obligatiile ce le revin angajatorilor se numara supunerea angajatilor la exami-narea corespunzatoare a ochilor si a vederii si, acolo unde este cazul, punerea la dispozitia salariatilor a dispozitivelor de corectie cores-punzatoare activitatii respective. Examinarea ochilor si a vederii trebuie sa aiba loc inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizua-lizare, prin examenul medical la angajare, ulterior, la intervale regulate si ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Masurile luate de catre angajatori in respectarea obligatiilor pe care le au nu trebuie sa implice nici o cheltuiala din partea lucratorilor. Astfel, in situatia in care, in urma unui control medical se constata aparitia unor tulburari de vedere ca urmare a desfasurarii activitatii, costu-rile ocazionate de tratamentul tulburarii vor trebui suportate de angajator.
Un alt lucru demn de mentionat este faptul ca angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intre-rupta periodic, prin pauze sau schimbari de activitate.
Hotararea nr. 1028/2006, in care sunt mentionate prevederile de mai sus, nu se aplica in cazurile in care sistemele infor-matice se afla in cabina soferului, in cabina de comanda a vehiculelor sau masinilor sau in interiorul mijloacelor de transport. De asemenea, hotararea nu se aplica atunci cand sistemele informatice sunt destinate, in principal, utilizarii publice sau cand sistemele portabile nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru. Pe lista dispozitivelor pentru care Hotararea nr. 1028/2006 nu se aplica se numara masinile de calculat, casele de marcat si orice echipamente prevazute cu un mic dispozitiv de afisare sau de masurare a datelor, necesar pentru utilizarea directa a acestui echipament.