Ce noi impozite introduce Guvernul – Modificari ale Codului fiscal
Daca pentru moment principalele taxe si impozite nu au fost majorate (TVA si impozitul pe profit/venit), nu acelasi lucru se poate spune despre alte venituri. In agitatia sociala, generata de masurile de reducere a cheltuielilor bugetare anuntate de Guvern, au trecut aproape neobservate aceste modificari ale Codului Fiscal.
Desi la prima vedere acestea nu afecteaza in mod semnificativ sistemul fiscal din Romania, in fapt multe dintre acestea reprezinta modificari majore ale politicii fiscale, mai ales in ceea ce priveste unele venituri care pot fi catalogate drept venituri de nisa.
Principalele modificari vor fi aduse impozitului pe venit, respectiv impozitul veniturilor din drepturile de autor, impozitul din operatiuni de capital, impozit pe dobanzile bancare. In plus, vor fi supuse impozitului si unele venituri exceptate pana acum, cum ar fi bonurile de masa, bonurile de vacanta, bonurile cadou.
Daca acest proiect de lege va fi aprobat in forma actuala, atunci se va aplica cota de 16% si asupra urmatoarelor venituri:
- Tichete de: masa, cadou, vacanta, cresa;
- Dobanzile obtinute la depozitele bancare si la conturile curente;
- Platile compensatorii obtinute ca urmare a unor concedieri colective – aceasta masura se va aplica si pentru persoanele disponibilitate din structurile de aparare nationala, ordine publica, siguranta nationala, precum si la trecerea in rezerva a personalului din armata sau politie;
- Veniturile obtinute din sistemul bancilor pentru locuinte.
O alta modificare importanta priveste impozitarea veniturilor din capital. Cota de impunere aplicabila veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoarea, altele decat partile sociale, va fi de 16%, ca si in cazul oricaror alte venituri. Totusi, astfel de castiguri vor fi taxate prin aplicarea in timpul anului a unei cote anticipate de 10% in cazul persoanelor fizice rezidente, spre deosebire de prevederea anterioara care prevedea un cuantum de 1%.
Cota de cheltuieli forfetare stabilita pentru persoanele care obtin venituri din drepturi de autor sau din crearea unor lucrari de arta se va injumatati, fiind stabilita la 20% din venituri in cazul drepturilor de autor si la 25% in cazul celeilalte categorii. Totusi, nu se prevede inca modificarea modului de taxare, respectiv cota anticipata de 10%.
Pentru persoanele care obtin venituri ca PFA si platesc impozitul in sistem forfetar, s-a stabilit ca venitul minim va fi de 12 salarii minime brute pe tara.
Cei care vedeau in castigurile din jocurile de noroc o salvare s-au inselat. Modificarea propusa va egaliza cota de impunere la 25%, indiferent de cuantumul castigului, fiind eliminata neimpozitarea sumelor pana la 600 lei.
Serban Semeniuc este Head of Legal, Centrul Medical Unirea