IES a instruit 119 antreprenori în economia socială
În perioada mai – iulie 2012, cursanţii au fost organizaţi în şase serii, iar fiecare serie a participat la câte trei module de curs. Fiecare dintre ei a beneficiat de un program susţinut de 12 zile de formare, la finalul cărora au primit certificarea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA).
S-a înregistrat un profil complex al participanţilor la curs, ceea ce a asigurat reprezentarea a numeroase structuri de economie socială. Astfel, printre participanţi s-au numărat manageri din cadrul a numeroase asociaţii şi fundaţii care deţin o intreprindere de economie socială, reprezentanţi ai caselor de ajutor reciproc, ai cooperativelor…
Pe parcursul programului de formare, cursanţii şi-au putut dezvolta competenţele necesare unui manager de intreprindere de economie socială, iar printre principalele tematici studiate s-au numărat: modelele de afaceri în economia socială, managementul intreprinderilor sociale, managementul şi elaborarea planului de afaceri, planificarea financiară a afacerii şi alte informaţii care să asigure succesul intreprinderii sociale pe care o deţin sau o vor înfiinţa şi impactul intreprinderilor sociale.
Trainerii Şcolii de Antreprenoriat în Economie Socială au fost instruiţi în cadrul unui program de formare de formatori în economie socială derulat în Italia (Trento) cu sprijinul Institutului EURICSE şi a numeroase figuri reprezentative pentru domeniul economiei sociale din Italia.
Cursanţii, interesaţi de dezvoltarea economiei sociale
“Cursanţii s-au dovedit a fi interesaţi de dezvoltarea economiei sociale, au reuşit să îşi clarifice ideea de intreprindere socială, au dorit să afle exemple practice şi exemple de bună practică din Europa şi din România”, a declarat Cristina Bârnă, formator în cadrul primului modul al cursului- Conceptele de economie socială.
“Sunt foarte incantata de acest prim modul, pe care îl găsesc extrem de util în ceea ce vrem noi să facem mai departe. Organizaţia noastra derulează un proiect cu finanţare europeană prin care vom înfiinţa patru intreprinderi sociale, eu voi fi managerul uneia dintre ele, iar ceea ce am învăţat ne va ajuta foarte mult atât pe mine, cât şi pe colegii mei implicaţi în acest proiect de economie socială” a spus Florentina Enache, reprezentanta Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta la Şcoala de Antreprenoriat în Economia Socială.
Scopul acestui program a fost de a forma manageri de intreprinderi de economie socială competenţi şi pregătiţi pentru a conduce intreprinderi de top în România, cu impact economic dar, mai ales, social în comunităţile din care provin.
Dezvoltare sustentabilă a sectorului economiei sociale din România
IES va continua eforturile spre o dezvoltare sustenabilă a sectorului economiei sociale din România, prin derularea de programe de formare şi consultanţă.
Programul de dezvoltare a intreprinderilor sociale -"Şcoala de Antreprenoriat în Economie Socială" a fost organizat în cadrul proiectului Prometeus- Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene, ID 57676, proiect care îşi propune să dezvolte şi să promoveze sectorul economiei sociale ca instrument flexibil şi durabil pentru generarea de locuri de muncă, dezvoltare economică şi incluziune socială în România.
Proiectul contribuie la stimularea dezvoltării ştiinţifice a acestui domeniu şi creşterea performanţelor intreprinderilor sociale, prin cercetare, instruire şi informare specifică şi promovarea unor politici publice favorabile. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investşste în Oameni!” şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), Universitatea din Bucureşti-Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperatives and Social Enterprises – University of Trento – EURICSE şi Centrul Naţional de Pregătire în Statistică.