Femeile „dau vina” pe noroc când au succes. Bărbații, în schimb…
Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la University of North Carolina și de la University of Pennsylvania, arată că bărbații, chiar și după ce se trezesc o dată sau de mai multe ori în fața unui eșec, se ridică, se scutură de praf și încearcă până când reușesc.
Citește și 5 abilități de bază în antreprenoriat
În cadrul cercetării au fost analizate peste 90.000 de proiecte antreprenoriale postate pe platforma de finanțare Kickstarter, unde cei care nu au fondurile necesare să-și ducă la un bun sfârșit un proiect primesc donații de la cei pe care i-au convins să-i susțină în demersul lor. Dacă reușesc să strângă suma de bani pe care și-au propus-o într-un anumit interval de timp, primesc banii. Dacă nu, banii se întorc la cei care i-au donat, iar persoana care avea nevoie de fonduri nu primește nimic.
Optimiștii sunt cei care, dacă și-au ratat obiectivul cu 100 de dolari, sunt gata să mai încerce o dată. Cei foarte optimiști sunt capabili să o ia de la capăt chiar și atunci când diferența dintre suma de care aveau nevoie și suma strânsă este de 10.000 de dolari.
Citește și Legătura dintre ciobanul Bucur și primul hostel tradițional din România
Un procent de 30% dintre cele peste 90.000 de proiecte antreprenoriale au fost create de femei, iar 70% de bărbați. Studiul arată că femeile care au creat proiecte pe Kickstarter erau mai puțin dispuse decât bărbații să facă o doua încercare, indiferent dacă reușiseră din prima sau nu. Mai mult, femeile sunt mult mai descurajate de un eșec și de ceea ce implică el, cum ar fi ratarea unui obiectiv la o diferență de câteva mii de dolari.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile sunt mai puțin orgolioase, au mai puțină încredere în ele și sunt mai modeste decât bărbații. Cu alte cuvinte, atunci când bărbații au parte de un eșec, îl percep ca pe un obstacol în calea succesului care îi așteaptă. Iar când reușesc ce și-au propus, spun că este datorită calităților extraordinare pe care le au.
Citește și Destrămarea unui mit: antreprenorii vin din familii înstărite?
Femeile, pe de altă parte, se raportează diferit în fața eșecului. Când un astfel de proiect nu le iese din prima, cred că este un semn că nu sunt făcute pentru antreprenoriat. Iar atunci când reușesc, își pun succesul pe baza… norocului.