De la vis la carieră
Despre cine este vorba? Despre un tânăr care a trecut prin mai multe faze ale vieţii, până a ajuns la cariera pe care şi-o doreşte cu adevărat şi pentru care luptă în fiecare zi. Radu Turcescu, căci despre el este vorba, este un tânăr antreprenor, plin de viaţă, cu idei multe de schimbare. Aşa cum anunţam mai sus, când era prin liceu acesta voia să lucreze într-o bancă, să ajungă preşedintele băncii, „ştiţi, cel de la etajul 10 care câştigă doar 30.000 de euro pe lună”… A lucrat în bancă şi la scurt timp şi-a dat demisia. Atunci a fost momentul în care s-a decis să fie antreprenor.
„Nu conta ce fel de antreprenor, în ce domeniu. Voiam să am o firmă, o afacere. În jurul meu, toţi cei care câştigau mai bine aveau propria afacere şi, atras de mirajul banilor, mi-am deschis o firmă de distribuţie de băuturi alcoolice şi non-alcoolice. Era începutul crizei, dar în mintea mea, credeam că indiferent de situaţie, românii vor bea şi vor mânca. Norocul meu a fost că un prieten bun de familie, proprietar al unei astfel de afaceri, m-a sfătuit să stau liniştit. Şi avea dreptate. Încă o dată, scopul meu era să câştig mulţi bani”, ne mărturiseşte Radu.
După câteva luni de încercări, de afaceri eşuate, a abandonat lupta pentru „oportunităţile de a face bani uşor şi rapid”. Toate încercările aveau un singur scop: goana după bani. De unde tragem concluzia că dacă nu faci ceea ce îţi place şi munceşti doar pentru bani, este dificil şi drumul este foarte lung.
Astăzi, este antreprenor şi fondator al primei agenţii de PR din Galaţi. Radu este consultant în relaţii publice şi comunicare, speaker şi trainer în PR şi îndeamnă tinerii din jurul său să aleagă calea antreprenoriatului, promovând un sistem de lucru bazat pe colaborări. Se pare că a reuşit într-un final să îşi găsească vocaţia sub brandul Smart PR Group.
Radu ne povesteşte că are doi mentori. Unul dintre ei este mama sa, care îi dă încredere şi îl susţine în tot ceea ce face. Pe plan profesional, mentorul său este Gabriela Chiriac, professional and personal coach. Acesta susţine că a învăţat şi încă mai învaţă lucruri importante de la Gabriela şi că „ şedinţele de coaching sunt extrem de utile pentru dezvoltarea mea, atât ca om, cât şi ca specialist în relaţii publice.”
Radu Turcescu susţine că „atunci când eşti pasionat de ceva, ai energie, ai inspiraţie şi îţi vin tot felul de idei pentru dezvoltarea acelui business”. Acesta mai spune şi că „orice tânăr trebuie să ştie să facă ceva, trebuie să ştie o meserie. Bineînţeles, fiecare dintre noi visează la birouri mari, spaţioase, cu secretară, angajaţi, subordonaţi etc. Însă, pentru a putea coordona cu succes o echipă, o persoană trebuie să cunoască foarte bine domeniul respectiv. Din această cauză spun că, până la angajaţi şi birouri spectaculoase, trebuie să începem de jos. Trebuie să învăţăm foarte bine o meserie, pe care să o practicăm 6-7 ani. Uşor, uşor, vom înţelege cum funcţionează lucrurile, vom creşte şi ne vom putea dezvolta business-ul.” Ceea ce este foarte adevărat. Nu trebuie să stăm cu mâna întinsă şi să aşteptăm „sacul cu bani”.
Îmbrăţişând această carieră, Radu şi-a creat şi propria metodă care trebuie să stea la baza decizională a viitorilor antreprenori. Aceasta se numeşte POT, şi înseamnă Pasiune, Obiectiv, Transformare (transformarea pasiunii şi obiectivelor în acţiune). El îndeamnă tinerii să devină antreprenori. Deşi sunt grupuri destul de mari în acest domeniu, răspunsul acstuia la „provocare” a fost următorul: „An de an, universităţile «scot în piaţă» mult mai mulţi candidaţi decât piaţa muncii poate absorbi. Dacă din 5 tineri 2 ar deveni antreprenori, aceștia din urmă ar putea oferi locuri de muncă celorlalţi 3. Mi-aş dori însă ca tinerii să îmbrăţişeze şi alte forme de colaborare, decât simplul angajat. Ca exemplu, eu, ca şi consultant în relaţii publice, pot fi angajat, pot fi colaborator pe persoană fizică pentru un număr mai mare de clienţi sau pot încheia contracte prin intermediul agenţiei mele de relaţii publice. Poziţionându-mă astfel, şansele de a obţine contracte cresc considerabil.”
În viitor, Radu doreşte să dezvolte activitatea de consultanţă în relaţii publice la nivel naţional. Este un serviciu pe care îl poate presta oricui şi oriunde.
Tragem deci concluzia că, pornind de la un vis, putem face carieră. Toate încercările sunt borne pe care trebuie să le parcurgem pentru a ajunge în vârful piramidei. Radu Turcescu ne aminteşte şi un citat al lui George S. Patton, „succesul este înălţimea la care ricoşezi, după ce te izbeşti de pământ”. Aşadar, dacă ai o pasiune, nişte obiective, nu ai de ce să te abaţi de la drumul tău.