David Bowie, om de afaceri pasionat de tehnologie
David Bowie a fost considerat drept un pionier în muzică, dar a inovat şi în ceea ce priveşte distribuirea operei sale. A fost primul artist mare care a propus downloadarea unui single, în 1997. În 1999, Bowie şi-a lansat albumul Hours în integralitate online.
"Sunt încântat să pot face să se mişte liniile industriei muzicale şi să facem din downloadare norma, nu excepţia", declara Bowie.
A fost, de asemenea, unul dintre primii artişti care şi-a lansat un site şi a creat chiar şi o companie care furniza acces la internet, BowieNet. Pentru 20 de dolari în SUA sau 10 lire sterline în Marea Britanie, fanii lui David Bowie aveau acces la internet, o adresă de mail pe davidbowie.com, dar şi acces la fotografii, videoclipuri şi sesiuni de chat în exclusivitate cu artistul.
Voiam să creez un mediu în care nu doar fanii mei, ci toţi fanii de muzică să fie membri ai unei singure comunităţi, unde să avem acces la vaste arhive muzicale şi unde să putem schimba idei, informaţii, declara atunci David Bowie.
Ca să opereze BowieNet, artistul a înfiinţat propria companie specializată în servicii de Internet, Ultrastar, a cărei valoare depăşea 800 de milioane de dolari în 1999. În 2000 a lansat banca online BowieBanc, cu scopul de "a face banca şi serviciile financiare sexy". Deşi au fost profitabile, aceste ambiţii antreprenoriale nu au avut un ecou atât de mare pe cât se dorea.
În 2002, într-un interviu pentru New York Times prezentat cu titlul "David Bowie, antreprenorul secolului XXI", artistul prevedea sfârşitul drepturilor de autor în zece ani. Nu a avut dreptate, dar spiritul în care le-a făcut este prezent. Bowie spunea că vor avea loc schimbări majore şi milita pentru o muzică fără intermediar, unde casele de discuri nu vor mai avea un rol central, muzica va fi un bun curent, la fel ca apa sau electricitatea, concertele fiind piatra de temelie a sistemului.
În 1997, David Bowie va fi la originea unui nou termen pentru manualele de finanţe, Bowie Bondul, sau obligaţiunile Bowie. Cântăreţul a negociat cu casa de discuri EMI o licenţă de copyright pentru catalogul dintre 1969 şi 1990 Acest lucru i-a inspirat ulterior pe James Brown şi pe Rod Stewart. Bancherul american David Pullman, cel care a fost la originea deal-ului, a explicat că Bowie a investit 55 de milioane de dolari ca să îşi păstreze drepturile asupra muzicii sale. Iar averea sa era estimată la 200 de milioane de euro.