Ce burse oferă prima facultate de antreprenoriat din România
The Entrepreneurship Academy aduce în România un nou model educațional universitar implementat deja în Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Argentina și Peru, spun reprezentanții instituției. Potrivit acestora, 91% dintre absolvenții acestui model educațional au un loc de muncă în primele 6 luni după absolvire, iar 47% au un business sustenabil la 2 ani după absolvire.
„În modelul educaţional universitar tradiţional – nu numai în România, ci peste tot în lume – profesorii sunt surse de teorie. Ei ştiu cel mai bine cum stă treaba în marketing, în finanţe-contabilitate şi se presupune că studenţii înţeleg, ţin minte şi că, la un moment dat în viaţa lor, vor aplica ce li s-a predat. Modelul nostru educaţional e invers. La noi studenţii îşi fac afaceri, în echipe, încep activitatea şi se lovesc de diverse probleme pentru care au nevoie de răspunsuri din teorie. Iar noi venim cu teoria pentru a-i susține. Le furnizam workshop-uri de marketing sau de finanțe, dar adaptate etapei în care se află business-ul lor. Facultatea durează 4 ani pentru că e foarte multă practică. Cel puţin o lună și jumătate în fiecare an vor fi în altă țară sau pe alt continent, unde vor învăţa cum să facă business în cultura respectivă. Vor avea o țintă de profit pentru cele șase săptămâni. Vor merge cu team coach-ii lor de aici şi vor avea workshop-uri acolo cu antreprenori locali”, spune Cosmin Alexandru, Decan al The Entrepreneurship Academy.
Pe parcursul celor 4 ani, studenții antreprenori vor fi îndrumați de experți, antreprenori și oameni de afaceri precum Florin Ilie – Head of Financial Markets Sales al ING Bank în Romania, Adrian Stanciu- Associated Dean, Knowledge and Leadership la Maastricht School of Management Romania (MsM); Steven van Groningen – CEO Raiffeisen Bank, Ilinca Păun – Managing Director Colliers International Romania, Alexandru Ghiță– Educativa Group sau Sergiu Neguț – Antreprenor și Associate Dean la Maastricht School of Management. Workshop-urile, temele și examenele vor viza marketingul, vânzările, managementul financiar, team management-ul, storytelling-ul, planificarea etc.
„Ne adresăm absolvenţilor de liceu şi studenţilor din anul I, maximum II, care vor să renunţe la facultatea la care sunt şi să vină la noi. Unii dintre viitorii noştri studenţi au pornit businessuri în liceu, dar nu toţi. Unii au business-uri în familie, ale părinţilor, şi vor să înveţe cum să le dezvolte. Ne interesează tinerii cu spirit antreprenorial, care să fi făcut lucruri, să fi activat în ONG-uri sau în proiecte de voluntariat sau de online. Orice lucru care să demonstreze că sunt în treaba asta a făcutului, nu doar a uitatului, a cititului, a gânditului, care sunt importante, dar pentru un antreprenor trebuie să se termine în ceva realizat”, precizează Cosmin Alexandru. Decanul instituției mai spune că până acum s-au înscris aproape 20 de studenți și se așteaptă ca după perioada Bacalaureatului numărul acestora să se dubleze, astfel încât în toamnă să fie 30-40 de studenți, adică două grupe. În anii următori numărul studenților ar trebui să crească.
Cum obții bursă de antreprenor
Taxa de școlarizare pentru studenții care își vor începe studiile în septembrie 2016 este 6.500 EUR / an, timp de 4 ani, dar mulți dintre ei vor primi burse, spun reprezentanții instituției. Andrei Burghelia a obținut deja două burse. „Ca să aplici la o bursă antreprenorială trebuie să faci un videoclip în care să răspunzi la o întrebare pusă de compania care oferă bursa, în termen de 14 zile de la admitere. Unii te întreabă «Ce ai face cu un milion de euro?», alții «De ce am investi în tine?». Eu am fost întrebat dacă ştiu diferenţa dintre antreprenor şi intraprenor. Cel care avea cel mai impresionant videoclip, cel mai impresionant răspuns, cel care inspiră încredere, probabil, primește bursa”, spune tânărul.
Andrei a avut nu numai răspunsuri convingătoare, ci inițiativă dovedită, în ciuda vârstei. La 16 ani, a înființat în Constanța o firmă de curierat pe bicicletă. „Firma am deschis-o la începutul clasei a XI-a și a avut activitate un an şi jumătate. Timp în care am învăţat o grămadă de lucruri legate de bani, taxe etc. În urmă cu 6-7 luni am încetat activitatea pentru a învaţă pentru Bac”. Deși a fost tentat să renunțe la cursurile unei facultăți și să continue antreprenoriatul pe cont propriu, până la urmă a ales The Entrepreneurship Academy, unde vrea să pună în practică mai multe idei de afaceri și să încerce mai multe domenii. „Vreau să obțin în primul rând experienţă. Să învăţ lucruri despre afaceri. Apoi mă interesează contactele, pentru că voi petrece timp atât cu viitorii antreprenori – studenţii – , cât şi cu antreprenori consacraţi, cu multă experienţă, cum ar fi Felix Pătrăşcanu de la Fan Courier sau CEO-ul de la Raiffeisen Bank”. Andrei și fratele său, Alex, interesat de asemenea de antreprenoriat, au venit la deschiderea oficială a noii instituții de învățământ superior, deși cu trei ore înainte viitorul student susținuse, la Constanța, proba orală la limba engleză a Bacalaureatului.
Roxana Chiriţoiu, de 17 ani, din Mangalia, a venit și ea la București pentru a afla mai multe despre academia de antreprenoriat. Spune că de mică a fost atrasă de un astfel de parcurs profesional și de ideea de a lucra independent. „Vreau să urmez facultatea aceasta pentru că mă gândesc că o să fiu la şcoală până pe la 20 şi ceva de ani. Practic, un sfert din viaţă mea mi-l petrec învăţând și dacă în acelaşi timp pot să fac şi ce-mi propun pentru viitor, adică afaceri, antreprenoriat, atunci acesta e răspunsul: să fac şi ceva practic, pe lângă educaţia convenţională. Vreau să-mi creez propriul vis, nu să mă angajeze altcineva să lucrez la al lui. Acum pilotez o idee de afacere cu care am fost şi într-o competiţie antreprenorială: de închiriere de haine pentru femeile însărcinate”.
Pentru astfel de tineri, companii și antreprenori locali au donat sume de bani care se transformă în burse de studiu. Fondul de burse a atins deja valoarea de peste 270.000 euro/4 ani. Cuantumul unei burse poate fi de 1.500, 3.000 sau 5.000 de euro. ING, partener fondator al The Entrepreneurship Academy, acordă 10 burse antreprenoriale/4 ani, în valoare de 60.000 euro. De ademenea, NN oferă 5 burse de solidaritate în valoare de 100.000 euro/4 ani. Mai mulți antreprenori români susțin, de asemenea, cu burse și mentorat pregătirea primilor 17 studenți deja admiși. Printre ei: Felix Tătaru (Președinte GMP Group), Felix Pătrășcanu (fondator Fan Courier) și Mihai Marcu (Președinte MedLife).
Admiterea pentru anul universitar 2016/2017 este deschisă pe website-ul oficial până la mijlocul lunii august și constă într-o aplicație on-line și o zi de lucru pe un brief al unei companii reale, în echipe, cu un team coach, după modelul de învățare de zi cu zi din facultate.
Acreditată în Olanda, Entrepreneurship Academy funcționează după un model educațional existent de peste 20 de ani în Finlanda și implementat cu succes în peste 18 țări. Instituția din România este dezvoltată prin Fundația EntrepreNation, de către Universitatea Alternativă, Maastricht School of Management și Grupul EDUCATIVA, în parteneriat cu Team Academy International și cu sprijinul partenerului fondator ‐ ING Bank și al mediului antreprenorial autohton.