Cât de dezvoltat este spiritul antreprenorial la tinerii români?
Am întrebat trei tineri români "Cât de dezvoltat este spiritul antreprenorial la tinerii români?". Iată ce ne-au răspuns:
Ancu Radu, Founding Partner, Adonis Software:
Este evidentă dezvoltarea spiritului antreprenorial în ziua de azi, ceea ce este foarte încurajator. Mai ales în România, este o nevoie foarte mare de spirit de inițiativă, fie el antreprenorial sau intraprenorial, ambele fiind la fel de importante. E nevoie să devenim mai mult pro-activi, și mai puțin re-activi – un proces de durată, dar observabil în acest moment.
Personal, întotdeauna am avut o mentalitate de „problem solver” și o minte plină de curiozitate în acelaşi timp. Cred că această dorință de a încerca rezolvarea problemelor pe care le observ și curiozitatea de a vedea dacă le pot rezolva sunt ceea ce m-au făcut dintotdeauna să îmi doresc să fiu antreprenor. Eram în liceu când am realizat că asta voi face. Intern, avem principiul de a oferi libertate fiecărui membru al echipei. Încurajăm inițiativa, creativitatea și le răsplătim, în loc să le reprimăm.
Claudiu Petria, co-fondator Questo:
Simt că din ce în ce mai mulți tineri vor să facă lucruri în alt fel, inclusiv în modul în care abordează viața profesională. Și sunt foarte motivați să caute soluții diferite, dar și să să își asume anumite riscuri. Și cred că pe măsură ce se deschid din ce în ce mai multe oportunități, apar din ce în ce mai multe proiecte care au succes, vor fi din ce în ce mai mulți antreprenori.
Până la urmă, antreprenoriatul reprezintă o atitudine, nu un job. E o abordare, din punctul meu de vedere, și se poate dezvolta și antrena și în funcție de modul în care privești lucrurile. Dacă începi să cauți răspunsuri la întrebarea „cum fac să…?” și nu te oprești la „da, dar…” cred că ești pe drumul potrivit.
Teodora Rădulescu, Marketing&PR, Bookster:
Cred că tinerii își doresc să lucreze în companii care îi apreciază, îi dezvoltă și îi încurajează să își urmeze pasiunile. Cumva, cred că apropierea de tehnologie, dorința de dezvoltare și stilul de lucru mai independent ce caracterizează noile generații dau naștere dorinței de a-și dezvolta propria afacere. Iar dacă le place ceea ce fac, tinerii sunt și intraprenori în organizațiile în care lucrează: sunt autonomi, autodidacți și vin cu idei inovative.
La Bookster, mulți colegi au spirit antreprenorial – lucrăm într-un startup inedit și zilnic trebuie să avem inițiativă și să găsim soluții antreprenoriale la probleme neobișnuite. Cel mai fain e că suntem încurajați să gândim astfel prin cultură – prin proiecte permanente sau activități de educare a spiritului antreprenorial.
Articol preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.