Business de aventura
Plictisit de ofertele actuale ale agentiilor de turism de pe piata romaneasca, Silviu Petran, un antreprenor de numai 26 de ani, s-a gandit sa vina cu ceva inedit pe piata. Asa s-a nascut Exploratist, care pe langa turismul de aventura ofera si activitati precum degustari de vin, arta culinara, mestesuguri si obiceiuri locale. Afacerea a fost dezvoltata in mare parte cu ajutorul fondurilor europene prin „Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri“. Silviu explica cum crede el ca a convins comisia sa-i acorde fondurile: „Este un concept inovator si nou pe piata, deci o parte a succesului este asigurata. In plus, este o afacere nisata, adecvata unei piete mature si saturate de businessuri conventionale.“ Clientii agentiei de turism sunt reprezentati de persoane dinamice, usor nonconformiste in ceea ce priveste stilul de viata, orientate spre un turism de aventura, de explorare a unor locuri mai putin cunoscute turistic.
Turismul de aventura
Tanarul antreprenor vede piata turismului de aventura din Romania ca fiind intr-o forma incipienta, dar care urmeaza sa se dezvolte cu pasi rapizi. „Este o piata neatinsa de catre agentiile locale, pe care intentionam sa o acaparam. In paralel ne adresam si segmentului care prefera experiente tailor made.“ Practic, de fiecare client se va ocupa cate un consultant. In acest mod se vor identifica nevoile clientului, iar impreuna vor putea crea un pachet turistic personalizat.
Cat de receptivi vor fi oamenii la ofertele agentiei, aflam chiar de la Silviu Petran. „Romanii sunt mai activi decat in trecut si tind spre un stil de viata sanatos, motiv pentru care au inceput sa iasa din standard. Trendul consta in experimentare si in acumularea cat mai multor experiente.“ Oamenii care aleg sa mearga intr-o astfel de aventura trebuie sa priveasca fiecare excursie ca pe un mod de a cunoaste lumea si mediul, ca pe o experienta de viata care ii va umple de energie.
Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 70 000 de euro, din care 15% reprezinta fonduri nerambursabile oferite de catre stat. Diferenta sumei investite provine 25% din resurse proprii si 60% dintr-un imprumut bancar.