Antreprenorii români muncesc și câte 16 ore pe zi
Cei mai mulți antreprenori români dedică 10 ore pe zi afacerii, dar 20% depășesc această limită și unii ajung să stea chiar la 16 ore pe zi la birou.
Acest subiect a fost abordat în cadrul unui panel de discuţii, în prezenţa a peste 300 de antreprenori şi oameni de afaceri români şi străini. În cadrul panelului, Monica Cadogan, CEO Vivre, a spus că, datorită faptului că poate lucra de oriunde, își poate face timp suficient pentru a putea sta și cu copiii. De exemplu, atunci când aceștia au activităţi extracurriculare, ea îşi ia laptopul şi lucrează lângă ei.
Dan Isai, CEO Salad Box, crede că în viaţa oricărui antreprenor există un dezechilibru între viaţa personală şi profesională şi că fiecare este nevoit să facă unele compromisuri.
Dragoş Petrescu, CEO City Grill, aplică în viaţa sa programul celor trei dimensiuni, adică acordă businessului 3 zile pe săptămână, a câte 10 ore pe zi, iar restul zilelor le dedică familiei.
Antreprenorii maturi conduc afaceri de peste 10 mil. euro
Studiul mai relevă că 45% dintre antreprenori conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de euro, în timp ce alți 45% se regăsesc în intervalul 1-10 milioane de euro și 27% au o cifră de afaceri ce depășește 15 milioane de euro.
Peste 50% dintre antreprenorii maturi participă cel puțin o dată pe săptămână la un eveniment de networking. Studiul mai arată că eşecul este privit de 60% dintre antreprenori ca o barieră pentru viitoarele proiecte.
Principalul obstacol de care se lovesc antreprenorii în România este cadrul fiscal și legislativ, mai precis instabilitatea acestui cadru și birocrația (70%). În timp ce peste 50% dintre ei cred că mediul de reglementare şi fiscalizare pentru antreprenori s-a îmbunătăţit în ultimul an în România, iar unul din patru antreprenori consideră că România va oferi un mediu prietenos pentru antreprenori în maximum 5 ani.
Răspunsurile antreprenorilor din acest an indică un orizont de sub 3 ani pentru un mediu prietenos pentru afaceri, în timp ce segmentul 3-5 ani crește cu 2%, iar cel între 6-10 ani crește cu 7% faţă de anul anterior. 66% dintre antreprenorii români consideră (în 2016) că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10 ani, față de 55% în 2015. Cea mai semnificativă îmbunătățire în percepție se înregistrează însă în rândul antreprenorilor foarte pesimiști. Procentul celor care consideră că mediul antreprenorial românesc va deveni prietenos peste 30 de ani a scăzut față de anul trecut cu 14%.
Susţinerea antreprenorilor prin relaxare fiscală
Studiul mai arată că predictibilitatea și stabilitatea legislativă și fiscală sunt cruciale pentru susținerea antreprenorilor români (21%). Relaxarea fiscală și acordarea de facilități fiscale rămân în top (21%), dar apar ca măsuri nominalizate susținerea capitalului românesc și a startup-urilor (10%), investiții în educație (9%) și investiții în infrastructură (6%).
Peste 60% dintre antreprenori consideră că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în ultimul an în România, pentru afaceri. Astfel, 40% dintre antreprenori îşi finanţează afacerea prin credite bancare, peste 20% prin credite de la furnizori, 17% prin fonduri europene şi doar 3% prin programe guvernamentale.
Competiţia World Entrepreneur Of The Year 2016
Înscrierile pentru EY Entrepreneur Of The Year se vor încheia pe 1 septembrie 2016, iar la finalul procesului de jurizare se vor acorda trei premii: EY Entrepreneur Of The Year, Emerging Entrepreneur Of The Year și Social Entrepreneur Of The Year.
România va fi reprezentată în finala World Entrepreneur Of The Year 2016 de marele câștigător al ediției 2015 a competiției naționale, Levente Hugo Bara, Director General al Supremia Grup. Competiția va fi susținută în acest an la Monte Carlo de o delegație puternică, alcătuită din 20 de români, reprezentanți ai unor afaceri de top.
Pentru a fi eligibili în competiţie, antreprenorii care se înscriu trebuie să aibă o afacere care să fie înființată de cel puţin 3 ani şi un număr minim de 10 angajaţi (mai puţin pentru categoria Social Entrepreneur Of The Year). Candidatul trebuie să joace un rol activ în afacere şi să deţină o parte semnificativă din capitalul subscris al firmei (minimum 20%). Naţionalitatea română nu condiţionează participarea în competiţie, este important însă ca operațiunile afacerii să se desfășoare în cea mai mare parte în România.
Juriul independent este alcătuit din antreprenori care au participat la primele două ediții ale competiției naționale și reprezentantul unui fond de investiții: Levente Hugo Bara – Director General Supremia Grup, Mircea Tudor – Președinte MB Telecom, Marius Ștefan – CEO Autonom Rent a Car, Rucsandra Hurezeanu – Director General Ivatherm și Dan Fărcășanu – Director Investiții Resource Partners.
În cadrul competiţiei, care se desfășoară în 145 de orașe din peste 60 de țări, participă, anual, peste 5.000 de antreprenori din întreaga lume. Competiția acoperă mai mult de 94% din economia globală.
“Participarea în program oferă antreprenorilor accesul la o comunitate de lideri de business, prin evenimentele alumni, programul EY NextGen Academy, dar și prin edițiile viitoare ale programului, atât la nivel local, cât și mondial. Finala internațională a competiției ce are loc la Monte Carlo este un eveniment unic, la care iau parte peste 1.200 de delegați din întreaga lume, lideri de companii din Fortune 500, investitori și instituții financiare, reprezentanți ai unor guverne și unii dintre cei mai dinamici și inovatori antreprenori”, conchide Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.
Studiul a analizat răspunsurile a 350 oameni de afaceri şi aplicat în perioada 28 martie – 20 aprilie 2016.