A ieșit învingător din Arena Leilor și de 11 ani își grădinărește propria afacere: „Dacă vrei să vezi curcubeul, îndură mai întâi ploaia!”
Cristian Anghel a pornit pe drumul antreprenoriatului în vremea în care era student. A participat acum 11 ani la emisiunea ”Arena leilor”, unde a convins un business angel să investească în afacerea lui. De atunci, ”Arta grădinilor” înfrumusețează peisajul urban (și nu numai) al României . Și o va face mult timp de-acum încolo.
Și-a pornit business-ul din dorința de a fi independent financiar și profesional. Pasiunea pentru libertate este ceva intrinsec în cazul său. Prin urmare, a ales grădinăritul. Căci unde altundeva poți găsi o libertate mai mare decât în natură?
”M-am hotărât să pornesc pe acest drum fără sa îmi pese prea mult că nu aveam resursele financiare necesare, cunoștințe temeinice în managementul afacerilor sau studiile universitare terminate. Fără să îmi dau seama, am depășit o graniță. De la un student fără prea mari perspective am apucat pe drumul antreprenoriatului, hotărât fiind să mut munții din loc. A fost greu, dar totodată și foarte interesant. Am învățat cum e să câștigi, să pierzi, să treci cu vederea sau să o iei de la capăt, iar și iar și iar”, povestește Cristian Anghel pentru Revista CARIERE.
La vremea respectivă se lansase emisiunea “Arena Leilor”, pe care o urmărea ediție cu ediție. Își dorea să fie și el printre antreprenorii aceia, așa că a participat. Rezultatul? A încheiat un parteneriat cu un business angel din juriu.
L-am întrebat de ce crede că pitch-ul său a fost convingător. Cristian Anghel spune că s-a văzut că își dorea asta mai mult decât orice. Era o șansă de a scăpa de planul părinților ca el să devină inginer silvic și iată că i-a ieșit. În plus, a știut să-și joace cărțile și cum să profite de oportunitatea care i s-a ivit, așa cum a făcut mereu de atunci.
”Dacă stau și mă gândesc acum la cei 11 ani de activitate, îmi dau seama că toată această perioadă a fost plină de pitch-uri. De la clienți, furnizori, parteneri și până la angajați, toți aceștia au fost într-un fel sau altul pitch-uiți. Provocarea mare este să știi ce să faci cu acel pitch. Să știi cum să îl păstrezi, pe termen lung, cred ca aici este mai provocator și mai interesant.
Antreprenorul crede că nu e o mare filozofie să începi un business. În schimb, să-l păstrezi și să-l crești – ei bine, asta este de-a dreptul interesant.
”Ca orice început, totul a fost incredibil de greu. Încă nu îmi terminasem studiile și, timp de 2 ani viața, mi-a fost împărțită între munca și scoală. Nu excelam nici la una nici la cealaltă, cu toate că munceam 14 ore pe zi. Ba mai mult, după ce am terminat facultatea (UNITBV Facultatea de Silvicultura, Brașov) mi-au trebuit cam 3 ani să iau examenul de licență. Dar niciodată nu mi-am pierdut entuziasmul. Aș putea vorbi de business-ul meu zile întregi. Mă identific cu el. Este parte din viața mea. Este, de fapt, stilul meu de viață. Poate că m-a ajutat țelul meu de atunci, de acum și de mâine: să mă număr printre cei mai buni.
Cine nu greșește nu învață
Antreprenorul spune că este uman să faci erori și că fără greșeli nu poți progresa.
Cât despre mentalitatea unui antreprenor la început de drum, Cristian Anghel descrie astfel starea de spirit potrivită: ”trebuie să fii nebun, curajos, determinat, nepăsător la părerile altora, creativ”. În opinia lui, sunt lucruri elementare pentru un antreprenor, pe care le poate dezvolta și mai mult în timp. De asemenea este foarte important sa crezi în ceea ce faci: ”Chiar dacă ai momente de nesiguranță, trebuie să le depășești, cu riscul de a greși. Nu iți permiți să dai nicio clipă înapoi. Mergi până la capăt”.
Lumea verde în lumea de beton
La fel ca educația civică, cea financiară sau cea medicală, educația “verde” ne lipsește cu desăvârșire nouă, ca popor, susține antreprenorul. ”Dar nu-i nimic. Se poate învăța. Trebuie doar să vrem. Avem avantajul de a trăi într-o țară fabuloasă, cu munți, dealuri, deltă și peisaje incredibile. Dar nu-i nimic, vom învăța. Vom învăța împreună să apreciem ce avem. Vom învăța împreună să nu ne mai uimim de vecinii noștri din Europa. Vom învăța împreună cum să ne educam acest spirit verde. Important este să ne dorim asta!”, precizează Cristian Anghel.
El crede că niciodată nu vom fi capabili să replicăm creațiile lui Dumnezeu. Natura întreagă este o creație divină și am fi naivi dacă am considera altceva.
Dar tot ceea ce înseamnă construcție se realizează de către om: ”Nu vine nici o forță divină să ridice un zgârie-nori în centrul Bucureștiului. Sau, cel puțin, eu nu am cunoscut nici una până acum (zâmbește). Ei, acea construcție se face pe pământ, corect? Numai că orice construcție realizată pe pământ distruge un ecosistem. Betonul și cărămida nu fac fotosinteză, nu emană oxigen. Pentru asta este nevoie de intervenția umană”, pentru a reechilibra ce am distrus.
Ce lecții de viață ne oferă natura?
Oamenii greșesc când subminează puterea naturii și rolul ei în viața de pe Pământ. Suntem mici, adesea insignifianți în fața puterii ei. Cristian Anghel îl citează pe Paulo Coelho, care spunea ceva de genul: „Dacă vrei să vezi curcubeul, îndură mai întâi ploaia!”
Antreprenorul mai punctează faptul că foarte mulți dintre noi au senzația că natura ne aparține. Însă el crede că ar trebui mai degrabă să ne dăm seama că noi aparținem naturii și nu viceversa, iar apoi să acționăm ca atare, adică să o protejăm și să ne aducem aportul în sensul unei dezvoltări sustenabile, indiferent cât de ușor sau greu ar fi.
Cel mai drag proiect
De-a lungul anilor, Cristian Anghel a avut multe proiecte. Dar unul dintre cele mai dragi este cel realizat acum 3 ani, undeva la periferia Bucureștiului. Pe un teren de aproximativ 2000 mp a realizat un mic paradis.
Cum e să fii antreprenor în România?
Ca orice meserie, și antreprenoriatul se învață, abilitățile antreprenoriale se cultivă. Cum este însă antreprenoriatul în România? Greu, plin de provocări. ”Bineînțeles că un rol important îl are viziunea ta despre propriul business. Este foarte important să știi de la început ce îți dorești de la business-ul tău. Foarte mulți antreprenori încep un business doar din dorința de a face cât mai multi bani, eventual, într-un timp foarte scurt. Nu merge așa. A trecut vremea tunurilor de peste noapte. Alții vor să fie liberi. Cum am vrut și eu, de altfel. În cazul Arta grădinilor, pot spune ca noi livrăm emoții. Noi ne jucăm. Noi facem ce vrem și ce ne place. Și cel mai interesant este că tocmai lucrul ăsta e apreciat de clienți. Suntem foarte pasionați de jobul nostru, iar asta ne face munca mai ușoară.”
Care sunt principalele abilitați pe care tinerii din ziua de azi (și nu numai) trebuie să le dezvolte pentru a răzbi în piața muncii a viitorului?
Cristian Anghel pune pe primul loc încrederea în sine: ”Este factorul decisiv în viitorul oricărui om, fie angajat, fie antreprenor. Dacă tu nu crezi în puterile tale, nimeni altcineva nu ar avea niciun motiv să o facă”.
De asemenea, este nevoie și de perseverență și răbdare: ”Nu poți evolua fără ele, iar acestea trebuie să fie în tandem. Foarte mulți tineri se grăbesc să ajungă în vârful scării fără să pășească pe treptele intermediare. Este greșit. Există cazuri fericite când chiar ajung sus, dintr-un singur salt. Problema poate apărea atunci când se dezechilibrează și cade. Căci nu va cădea pe treapta imediat inferioară, ci pe cea mai de jos. Întrebarea este: de la ce înălțime îți permiți să cazi?”
Cum să facem să realizam că profitul nu ar trebui să fie scopul unei afaceri, ci doar o consecință?
În România, educația financiară este destul de precară, iar Cristian Anghel crede că vor trece câteva generații până când ni se vor impregna în ADN lucrurile esențiale despre bani, despre ce înseamnă ei de fapt, despre cum să îi drămuim sau cum să-i investim.
”Oricum ar fi și oricât ar dura să ne schimbam perspectivele asupra banului, implicit asupra termenului de profit, o necesitate urgentă ar fi ca în clasele primare să existe posibilitatea implementării unor ore de discuții speciale pe acest subiect”, mai spune antreprenorul.
Cristian Anghel, fondatorul ”Arta grădinilor”, a participat pe 28 februarie la conferința „Leaving grey, living green – Maximize the open space”, organizată în București.