Cum poţi calma furia?
Eşecul de a gestiona furia poate duce la numeroase probleme, precum: să spui lucruri pe care ulterior le vei regreta, să ţipi la copii sau să îţi ameninţi prietenii. Câteodată furia are un impact negativ chiar asupra sănătăţii tale, iar persoanele care experimentează episoade intense de furie, vor dezvolta probleme de sănătate, precum afecţiuni ale inimii. Chiar dacă furia ta nu este intensă, totuşi aceasta te va face să îţi pierzi timpul, datorită faptului că te vei concentra asupra evenimentelor negative din viaţa ta. Aşadar, vezi în acest articol cum să îţi gestionezi în mod corespunzător furia.
A-ţi gestiona în mod corespunzător furia nu înseamnă să eviţi în totalitate această emoţie, ci trebuie să înveţi cum să o recunoşti şi cum să îi faci faţă. Astfel, poţi chiar să îţi exprimi furia într-un mod sănătos şi productiv. Gestionarea furiei este o abilitate pe care orice persoană o poate învăţa.
Ce este managementul furiei?
Din cauza faptului că furia necontrolată poate determină un comportament extrem de agresiv, gestionarea furiei va folosi diverse tehnici astfel încât să îi ajute pe oameni să facă faţă gândurilor şi sentimentelor într-un mod sănătos. Furia este o emoţie care poate varia de la o stare uşoară de iritare, la un episod intens. În timp ce majoritatea persoanelor clasifică duria ca şi o emoţie negativă, aceasta poate fi pozitivă în anumite cazuri. Acest sentiment te poate determina să începi un nou task sau să creezi anumite schimbări sociale. Poți găsi mai multe sfaturi și sugestii pe Puterea Minții.
Pentru a învăţa cum să îţi gestionezi furia în mod corect, trebuie să te cunoşti foarte bine. Încearcă să aplici următoarele lucruri:
Identifică factorii declanşatori
În cazul în care te-ai obişnuit să te enervezi des, încearcă să faci o listă a factorilor care declanşează furia. Traficul, cozile lungi, comentariile de la locul de muncă sau oboseală excesivă sunt doar câteva dintre lucrurile care pot declanşa un episod de furie intensă. Nu va trebui să învinovăţeşti aceste aspecte pentru furia ta. Încearcă să înţelegi lucrurile care îţi declanşează furia. În acest mod vei ştii cum să îţi gestionezi mai bine stresul cotidian.
Evaluează-ţi furia
Înainte de a începe să te calmezi singur, întreabă-te dacă furia este un prieten sau un duşman. În cazul în care ai fost nedreptățit, furia poate fi un prieten. Totuşi, dacă acest sentiment poate să afecteze relaţiile cu cei din jur, aceasta poate fii un duşman. Aşadar, observă dacă acest episod te poate ajuta, iar în cazul în care consideri că depui efort inutil, încearcă să te calmezi.
Cum să te calmezi în timpul unui episod de furie?
Pentru început încearcă să respiri adânc şi încet. În acest mod, pulsul şi tensiunea arterială vor scădea considerabil şi vor funcţiona în parametrii optimi. De altfel, în acelaşi timp încearcă să te gândeşti la experienţe pozitive sau la persoane dragi. În cazul în care episoadele de furie sunt intense şi de lungă durată încearcă să:
- Asculţi muzică
- Bea apă sau băuturi calde şi aromate
- Încearcă să discuţi cu un prieten
- Încearcă să înţelegi de ce această emoţie nu are un impact pozitiv în viaţa ta.