Ce trebuie să știe cei care își caută job în București la sfârșitul anului 2019?
Deși competențele soft au fost dintotdeauna importante, în prezent au devenit vitale. Dezvoltarea automatizării și a inteligenței artificiale înseamnă că abilitățile hard nu mai sunt suficiente pentru a avea succes la locul de muncă.
Analizând date despre comportamentul angajatorilor pe LinkedIn, creativitatea s-a clasat pe prima poziție în topul celor mai căutate abilități soft. Trend care cel mai probabil va continua și în anii ce urmează, potrivit McKinsey.
Ce competențe soft caută angajatorii din România?
Ca și în anii precedenți, Raportul Hipo.ro indică faptul că abilitățile de comunicare și cele interpersonale rămân cele mai importante criterii pe baza cărora companiile aleg angajații în 2019.
Primele 5 abilități „soft skills” pe care angajatorii le urmăresc pentru joburile din București sunt: flexibilitatea, adaptabilitatea, abilitățile de comunicare, proactivitatea, orientarea către rezultate și capacitatea de învățare continuă.
Flexibilitatea locului de muncă
Echilibrul dintre viața personală și cea profesională și posibilitatea de a fi mereu conectat la muncă reprezintă doar câteva dintre efectele tehnologizării. Ca răspuns, pentru angajați flexibilitatea locului de muncă a devenit deja o necesitate. Aceasta diferă în funcție de nevoile angajatului și poate presupune, printre altele, un program personalizat de lucru sau posibilitatea de a lucra de acasă.
Acest trend a început să fie îmbrățișat și de companii, LinkedIn observând o creștere de 78% a anunțurilor de joburi care menționează “work flexibility” începând cu 2016.
Flexibilitatea este însă, la rândul său, condiționată de industrie, având în vedere că unele joburi nu permit o astfel de abordare. Potrivit Global Talent Trends, realizat de LinkedIn, 72% dintre profesioniștii care lucrează în domeniul IT au posibilitatea de a lucra de la distanță, în timp ce doar 43% dintre cei din sistemul de sănătate, de exemplu, pot face acest lucru.
În România, doar jumătate dintre companiile care au participat la studiul Piața forței de Muncă în 2019 oferă posibilitatea de a lucra de la distanță între 1 zi până la 15 zile pe lună, în cazul celor care au locuri de muncă în București.
Salariile angajaților la nivel național
Cei care au joburi în București au cele mai mari salarii din România, cu o medie de 3.500 de lei net/lună, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar. Doar angajații care au locuri de muncă în București și în Cluj câștigă salarii de peste 3.000 de lei/lună.
Cărui fapt se datorează aceste decalaje? Potrivit analistului Aurelian Dochia, diferențele salariale se datorează economiei, care în București oferă joburi mult mai bine plătite, acesta fiind și locul în care se află sediile celor mai multe companii de top.
De asemenea, angajatorii sunt optimiști în ceea ce privește creșterile salariale, 68% dintre cei care au participat la studiul Hipo menționând că salariile se vor mări anul acesta.
În topul zonelor cu cele mai mari salarii, pe lângă București, sunt Cluj, Timis, Ilfov și Sibiu.
Datorită tuturor acestor schimbări, companiile vor trebui să investească mai mult în pregătirea angajaților, în dezvoltarea abilităților lor. Cu siguranță anul 2020 va fi unul de tranziție a pieței forței de muncă spre o abordare multifațetată, cu o concentrare mai mare pe angajat.